Pedikativite
Hakkında
Düzenli fiziksel aktivite birçok önemli kronik hastalık ve erken ölüm riskini, aşırı kilo ve obezite ile ilişkili sağlık risklerini azaltmaktadır. Fiziksel aktiviteye katılım, yalnızca sağlığı iyileştirmek, kronik hastalıkları önlemek, tedavi etmek ve/veya hafifletmekle kalmayıp, aynı zamanda yaşam süresini ve kalitesini arttırmak için de kullanılabilir.
Buna rağmen gerek sağlıklı gerek kronik hastalığa sahip bireylerin fiziksel aktiviteye katılım düzeyleri oldukça düşüktür.
Hem çocuk ve adölesanlar hem de yetişkin bireyler sağlık otoriteleri tarafından önerilen fiziksel aktivite seviyelerine ulaşamamaktadır. Fiziksel inaktivite günümüzde var olan, gelecekte de devam edeceği ön görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur.
Aynı zamanda tüm dünyayı etkileyen Covid-19 pandemisi özellikle çocuk ve adölesanların fiziksel aktivite seviyelerinde daha fazla düşüşe ve hareketsiz geçirilen sürelerde daha fazla artışa neden olmuştur.
Romatolojik pediatrik hastalıklarda ise oluşan ağrı, yorgunluk, kas kuvvetinde ve fonksiyonel kapasitede azalma, eklem limitasyonu ve kas kısalıkları gibi sorunlar çocukları sedanter bir yaşama sürükler.
Romatolojik pediatrik hastalıklara sahip çocuk ve adölesanların fiziksel aktivite seviyesi sağlıklı yaşıtlarına göre daha düşüktür!!Bu grupta fiziksel inaktivite sistemik bir disfonksiyonun gelişmesine ve romatolojik hastalığın aktivitesinin artmasına yol açabilir.
Çocuk ve adölesanların her zamankinden daha fazla fiziksel aktiviteye teşvik edilmesi, davranışsal ve acil müdahalelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Özellikle adölesan dönemde fiziksel aktivitenin teşviki için bireyin aktif sorumluluk aldığı teknoloji destekli uygulamalar günümüzde oldukça önem kazanmıştır.
Bu kapsamda fiziksel aktivite müdahalesinde bilgi işlem teknolojilerinin kullanılması, insan sağlığını iyileştirmede fiziksel aktivite teşviki için yenilikçi fikirler ve bakış açısı sağlayan önemli bir yöntemdir.